home
bedrijfsprofiel
werkgebieden
werkwijze

referenties
partners
contact
links

 
   
   

Berenschot en Marketingtribune hebben na onderzoek onder meer dan 1500 marketeers de belangrijkste marketingtrends voor 2009 vastgesteld. Het geeft een betrouwbare inschatting voor wat speelt onder marketingprofessionals in Nederland. Zien we een voorbode van wat nog gaat komen?

Goed om te lezen dat seniorenmarketing of 50+ marketing aan importantie toeneemt en zich al voor het tweede jaar in de Top 3 bevindt. Deze mening waren we al veel eerder toegedaan en we blijven het zeker onderschrijven. Nu de vergrijzing steeds meer toeneemt en organisaties onder invloed van de crisis zoeken naar nieuwe afzetkanalen of het behouden van bestaande klanten is het logisch om bij ouderen uit te komen. Het benutten van de kansen groeit. Zo merken we in onze eigen praktijk dat de Top 3 van 2009 ook steeds meer-en-meer met elkaar samengaan. Zo zijn we bijvoorbeeld actief voor een consortium onder aanvoering van een grote zorg-en welzijn organisatie, die middels social media en het bouwen van communities een breed draagvlak onder senioren wil krijgen voor het gebruiken van beeldcommunicatie om zorg, welzijn en gemaksdiensten af te nemen. In het artikel MTmarketingtrends2009.pdf kan je verder lezen dat metname organisaties die actief zijn in de zorg en wonen en vastgoedontwikkeling nu voorop lopen met nieuwe aanbod en toepassen van seniorenmarketing. De rest van de branches verkeren nu nog vooral in de planfase. Laten we hopen dat ook daar verandering in gaat komen.

We citeren uit de Marketingtribune:

De Top 5 Trends van 2009 zijn:

  1. social network marketing (wordt door 24 procent een trend genoemd)
  2. 50+-marketing of seniorenmarketing (19 procent)
  3. community marketing (18 procent)
  4. branding (15 procent)
  5. Omgaan met budget cuts (15 procent)

6 tot 10: Web analytics en online marketing
Op de plaatsen 6 tot en met 10 staan trends die gerelateerd zijn aan web analytics en online marketing, elk genoemd door circa 10 procent van de deelnemers. Op hoofdlijnen concluderen de onderzoekers dat marketeers via beter benutten van social networks en online media pogen om met een kleiner budget hetzelfde (of misschien een beter) effect te sorteren.

Dalers
Opvallende dalers uit de top 10 van vorig jaar zijn: duurzaamheid / MVO (van 6 naar 39) en allianties & partnerships (van 9 naar 21).

Impact
Tweederde van de ondervraagden geeft aan in te spelen op de door henzelf genoemde trends. Als naar de manier waarop of de impact van de trend wordt gevraagd, blijkt dat marketeers vooral nog in de planfase zitten en nog geen tastbare activiteiten hebben ontwikkeld.

Bijna 600.000 oude ouderen willen onbereikbaar blijven voor internet
De Unie KBO pleit terecht om voor deze ouderen een..
[lees verder]

Alleen jongeren en senioren willen kopen
Meubelwinkels, autoverkopers en makelaars moeten h..
[lees verder]

Marketingtrends 2009; sociale netwerken, 50+ doelgroepen en communities
Goed om te lezen dat seniorenmarketing of 50+ mark..
[lees verder]